Świeże owoce są skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów. Tak jest również z figą, która często bywa niedoceniana. Niemniej jednak ten ciekawy owoc dostarcza organizmowi dużo cennych składników. Dlatego warto dowiedzieć się jakie korzyści przynosi i jak go spożywać.
Egzotyczne owoce, jakimi są figi, dostępne są zazwyczaj w sklepach od maja do października, przykuwając wzrok swoim wyglądem i kolorem. Jednak nie każdy decyduje się na ich zakup. Jednak warto włączyć ten owoc do swojej diety, aby czerpać korzyści z jego zdrowotnych właściwości. Zarówno świeże, jak i suszone figi mają mnóstwo cennych dla organizmu składników. Dlatego dobrze poznać odpowiedź na pytanie — na co są dobre figi i jakie zalety ma ich spożywanie.
Czy figi są zdrowe — dlaczego warto włączyć je do diety?
Warto zacząć od odpowiedzi na pytanie, czy figi są zdrowe i czy każdy może je jeść? Świeże figi są skarbnicą wielu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, E i K, a także zawierają sporą dawkę kwasu foliowego. Jednak to nie wszystko te owoce są również bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku, potasu i fosforu. Dlatego działają korzystnie na mineralizację kości, zapobiegając osteoporozie, korzystnie działają na układ nerwowy, obniżają ciśnienie krwi i przyczyniają się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Ponadto ze względu na zawartość cynku usprawniają pracę układu hormonalnego. Zatem powinny je jeść osoby borykające się z anemią, problemami z ciśnieniem krwi, unikające lub niemogące spożywać produktów mlecznych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecane są również podczas problemów z zaparciami. Dodatkowo świeże owoce mogą regulować poziom glukozy we krwi. Zatem również osoby z cukrzycą mogą po nie sięgać od czasu do czasu.
Kto powinien jeść figi?
Przede wszystkim osoby, u których występują problemy z ciśnieniem i kłopoty trawienne. Ponadto figi warto jeść w okresie ciąży, mając anemię lub niedobory witaminy D. Te owoce wpłyną również korzystnie na organizm osób starszych i dzieci. Warto po nie sięgnąć także w przypadku problemów hormonalnych i przechodząc menopauzę. Dobrze je również włączyć do diety osób palących i prowadzących siedzący tryb życia, a także tych, których dieta jest monotonna i uboga w witaminy i minerały. Warto również wiedzieć ile można zjeść fig dziennie, gdyż spożywane w nadmiarze mogą wywołać m.in. problemy żołądkowe. Przyjmuje się, że 120 g suszonych fig dziennie dostarczy odpowiedniej ilości witamin i minerałów. W przypadku świeżych owoców jest to mniej więcej około 100 g. Dobrze wiedzieć, że ta skarbnica witamin jest lekkostrawna i działa osłonowo na żołądek, dzięki czemu nie trzeba się obawiać jej spożywania. Dodatkowo zwalczają szkodliwe bakterie znajdujące się w żołądku.
Jak jeść figi — na co zwrócić uwagę?
Świeże owoce są świetnym dodatkiem do ciast, sałatek, a także jako dodatek do mięs. Świetnie sprawdzają się również w postaci dżemów i konfitur. Jednak często można się spotkać z pytaniem, czy figi można jeść na surowo? Odpowiedź na to pytanie jest jak najbardziej twierdząca. Świeże figi są słodkie i zarazem delikatne w smaku. Dzięki temu spodobają się także osobom, które nie przepadają za intensywnym smakiem i zapachem owoców. Z tego powodu tak dobrze komponują się z większością potraw. Figi można jeść w dowolny sposób. Niektórzy kroją je na pół i wydrążają łyżeczką miąższ, podczas gdy inni zjadają całe owoce łącznie ze skórką. Jeszcze inni miłośnicy tego owocu wolą go używać jako dodatek do potraw. Niezależnie od preferencji, aby cieszyć się pysznym smakiem owocu, należy wybierać tylko ten dojrzały. Skórka takich fig powinna być miękka i uginać się pod dotykiem. Równie ważny jest kolor tych owoców. Tylko te o intensywnym fioletowym kolorze gwarantują ich dojrzałość. Nie należy się także przejmować białym nalotem na nich, gdyż nie oznacza on pleśni. Jest to oznaka wytrącającego się cukru, w który figa jest bogata. Dlatego zarówno na świeżych, jak i na suszonych figach można zaobserwować czasami takie białe kryształki. Świadczy to o wyjątkowej słodkości konkretnego owocu.
Wartościowy dodatek do codziennej diety: Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów warto włączyć figi na stałe do swojego jadłospisu. Jedzenie ich może wpłynąć korzystnie na cały organizm, dostarczając wszelkich niezbędnych składników. Przede wszystkim powinny po nie sięgnąć osoby o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń, witaminę D, a także witaminy z grupy B. Owoc ten doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i dodatek do różnych dań. Dodatkowo można go podawać już dzieciom po 2 roku życia. To czy figi je się w całości, czy też wydrąża tylko miąższ, nie ma znaczenia. Bez względu na upodobania figi pokrywają dzienne zapotrzebowanie na różne potrzebne składniki.